ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Отбелязване на Световната седмица на глаукомата 2013 г.

07.3.2013 г.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ
 
Отбелязване на Световната седмица на глаукомата 2013 г.
 
На 7 март 2013 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе 49) се проведе пресконференция във връзка с предстоящата Световна седмица на глаукомата (10-16 март 2013 г.), на тема:
 
Стартират безплатни прегледи за глаукома в 11 града на България
 
На пресконференцията беше предоставена актуална информация за това как протича лечението на пациентите с глаукома в България към момента, като специалистите представиха и възможностите за повишаване качеството на лечение и възможностите за партньорство с пациентските организации.
 
В пресконференцията взеха участие:
 
o    Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация, която предостави информация за заболяването и рисковите фактори;
o    Доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в очна клиника към МБАЛ „Александровска”, който представи начините за диагностика и лечение на заболяването;
o    Г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”, който разказа с какви трудности се сблъскват пациентите с глаукома в България и представи активностите, които планира организацията през тази година;
o    Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, който представи инициативите във връзка със Световната седмица на глаукомата.
 
За четвърта поредна година, във връзка с отбелязването на Световната седмица на глаукомата, Пациентска организация „Глаукома” организира безплатни прегледи за заболяването в следните градове: София, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Велико Търново, Русе, Варна, Своге, Благоевград, Пещера и Брацигово.
 
Информация за безплатните прегледи ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 12:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор). Информация за заболяването, превенцията и профилактиката му, както и за предстоящите инициативи на Пациентска организация „Глаукома” можете да откриете на информационния сайт www.glaucoma.bg и на сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg.
 
Фокусът на инициативите на Пациентска организация „Глаукома” тази година ще бъде върху жителите на малките населени места в България, които в сравнение с тези в големите градове и особено столицата, са по-уязвими и поставени в неравностойно положение. Липсата на офталмолог и/или трудното придвижване до него поради отдалеченост, физически или финансови затруднения, лишават тези хора от всякаква превенция и лечение, поражда реални условия за влошаване на зрението при заболелите и крие опасност от ослепяване.
 
По време на Световната седмица на глаукомата Пациентска организация „Глаукома” стартира кампания  „Слънцето е за всички” – създаване на модел за превенция на глаукома в малките населени места.
 
В рамките на тази кампания на 14 март 2013 г. (четвъртък) от 11 часа в кметството на град Елин Пелин ще се състои пресконференция, последвана от презентация на доц. д-р Мишева, посветена на болестта глаукома, като след събитието ще се проведе и безплатно измерване на очното налягане на предварително записалите се граждани. Ще бъдат отпечатани и разпространени специални рекламни афиши и листовки, свързани с кампанията. Този модел ще бъде възпроизведен в селата от общината: Нови хан, Лесново, Равно поле, Елешница, Мусачево, Габра, Доганово, Петково, Столник, Голема Раковица, Чурек, Огняново, Караполци, Богданлия, Потоп.