ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Диагностика, скрининг и тестове за глаукома

Диагностика, скрининг и тестове за глаукома

Тонометрия

По време на рутинен очен преглед се използва тонометър за измерване на вътреочното налягане. Нормални стойности на вътреочно налягане са от 10 до 21 mmHg. Изследването се нарича офталмотонометрия.
Абнормално високо вътреочно налягане означава или че окото продуцира твърде много течност, или че тя не се дренира добре.
Човек с вътреочно налягане повече от 30 mmHg има риск от глаукомно увреждане 40 пъти по-голям, отколкото ако има вътреочно налягане 15 mmHg или по-ниско. По тази причина капките за очи за глаукомно лечение са създадени в насока намаляване на вътреочното налягане.
 
 

Офталмоскопия

Офталмоскопията е изследване на вътрешността на окото, по-точно на оптичния нерв. В тъмна стая очен специалист оглежда формата и цвета на оптичния нерв чрез инструмент, наречен офталмоскоп. Ако вътреочното налягане не е в норма или оптичният нерв изглежда необикновено, тогава се правят допълнителни специфични глаукома тестове – периметрия и гониоскопия.
 
 
 

Периметрия

 

Периметрията е метод за измерване на зрително-функционалния капацитет на окото – определяне на количествени и качествени дефекти в зрителното поле и периферното зрение. След теста се изготвя т.нар. „карта” на периферното зрение, според която се определя дали то е редуцирано или е нормално.
 
 

Гониоскопия

Гониоскопията е безболезнен тест, чрез който се проверява дали ъгълът между ириса и роговицата е отворен или затворен, показвайки дали е налице откритоъгълна или закритоъгълна глаукома.

 


 

 

Пахиметрия

Пахиметричният тест е бърз и безболезнен тест за измерване на дебелината на роговицата. Процедурата трае около минута за измерване и на двете очи. Дебелината на роговицата е важен фактор за точна диагностика на глаукома. Ако имате дебели роговици, отчитането на вътреочното налягане може да изглежда високо дори и да нямате глаукома. Реципрочно, хора с тънки роговици могат да имат отчетено ниско вътреочно налягане, но да имат глаукома.
 
 

Микроскопия на очния сегмент

Обикновено това изследване цели оглеждане на предния очен сегмент. То най-често се прави с цел изключване на възможна катаракта, която евентуално да обясни замъгленото и неясно виждане.
 

Изследване на зрителната острота