ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Видове глаукома

Двата основни вида глаукома са откритоъгълна глаукома и закритоъгълна глаукома. Те са свързани с повишаване на вътреочното налягане. Когато оптичният нерв се увреди при наличие на нормално вътреочно налягане, това е глаукома при нормално вътреочно налягане. Вторичната глаукома се развива при всяко заболяване, което причинява или довежда до увеличено налягане в окото, в резултат на което се уврежда оптичния нерв и се намалява зрението.
 

Първична откритоъгълна глаукома

Този вид глаукома се открива най-често при хора над 50-годишна възраст.
 
Няма специфични симптоми за първичната откритоъгълна глаукома. Вътреочното налягане бавно се повишава и роговицата се акаптира без да се развие оток. По тази причина и заболяването често остава неоткрито. То е безболезнено и пациентът не осъзнава, че бавно започва да губи зрението си, чак до крайните стадии на заболяването. Моментът, в който зрението е понижено, увредата е необратима.
 
При тази форма на глаукома се предполагат, че съществува структурен дефект в „дренажната система на окото”.
 
Средните стойности на вътреочното налягане сред нормалната популация са 14-16 mmHg. Налягане от 22 mmHg се счита за вероятно ненормално и трябва да му се обърне внимание. Все пак не трябва да се забравя, че не всички хора с повишено вътреочно налягане развиват глаукома-свързано очно увреждане.
 
Когато определен брой нервни клетки от оптичния нерв се увредят, започват да се появяват „слепи петна” в зрителното поле. Тези слепи петна обикновено се развиват първо в периферията на зрителното поле. В по-късните стадии се засяга и централното зрение. Веднъж настъпи ли загуба на част от зрението, тя остава необратима, защото загиналите нервни клетки не могат да бъдат регенерирани.
 
Първичната откритоъгълна глаукома е хронично заболяване. Тя може да бъде наследствена. До момента няма лечение за нея, но може да бъде забавена или стопирана чрез терапия. Тъй като липсват симптоми, много пациенти не разбират нуждата от доживотна и скъпа терапия.
 

Закритоъгълна глаукома

Има тенденция тази форма на глаукома да бъде наследствена и да се среща при няколко члена на едно семейство. Най-често срещана е при хора с далекогледство и в азиатските народи.
 
При хора с тенденция към закритоъгълна глаукома, предната камера на окото е по-малка от обичайното. При повечето хора ъгълът, където се срещат роговицата и ирисът е около 45 градуса. Колкото по-малък е ъгълът, толкова ирисът е по-близо до „дренажната система”. При закритоъгълната глаукома ирисът не е така широк и отворен, както трябва да бъде. Външният ръб на ириса се избутва върху дренажната система, когато зеницата се разшири твърде много или бързо. Това може да се случи при влизането в тъмна стая. В тази връзка, с възрастта лещата на окото се уголемява. Възможността на течността да преминава между ириса и лещата по пътя си към предната камера се намалява, причинявайки увеличаване на налягането зад ириса, което намалява ирисо-корнеалния ъгъл.
 
При повишаване прекалено много на налягането, ирисът покрива дренажната система и блокира оттичането на течността от предната камера – в резултат се получава закритоъгълна глаукома.
 
Чрез прост тест (гониоскопия) може да се провери дали дали вашият ъгъл е нормален, или е намален.
 
Симптомите на закритоъгълната глаукома могат да включват главоболие, болки в очите, гадене, „цветни дъги” светлинен източник през нощта и много замъглено виждане.
 
Лечението на зактироъгълна глаукома обикновено включва хирургична операция за премахване на малка част от външния ръб на ириса. Това помага за отблокиране на каналчетата, през които да се оттича течността. Обикновено операцията е успешна и трайна като ефект, но все пак трябва да се правят редовни контролни прегледи.
 

Остра глаукома

За разлика от откритоъгълната глаукома, където вътреочното налягане се повишава бавно, при острата закритоъгълна глаукома то се повишава изведнъж. Това внезапно повишаване на налягането може да се появи в рамките на няколко часа и да бъде много болезнено. При достатъчно високо налягане, болката може да предизвика гадене и повръщане.
 
Окото се зачервява, роговицата отича и се появяват „облаци” по нея. Пациентът може да вижда ореоли при наличие на светлинни източници и да има замъглено виждане.
 
Това състояние е спешно и ако лечението се забави, зрението може да бъде увредено за постоянно. Може да се развие и хронична глаукома , която е много по-трудна за контрол. Също така може да се развие и катаракта.
 
Много от тези внезапни „атаки” се появяват в тъмни помещения. При влизане в по-тъмно помещение зеницата се дилатира (разширява), при което лещата максимално се допира до ириса. В резултат се намалява ъгъла и може да се получи „атака”. Зеницата може да се разшири и когато човек е развълнуван или уплашен. Множество лекарства също могат да причинят разширяване на зеницата и атаки от глаукома. В тях се включват антидепресанти, антипростудни медикаменти, антихистамини и някои медикаменти против гадене.
 
Понякога човек може да има серия от малки атаки на остра глаукома. Може да се появи леко замъгляване или цветни кръгове около светлината. Тези атаки могат да спрат пр влизане в осветено помещение или при заспиване, ситуации при които зеницата се свива и ирисът се отдръпва от дренажната система.
 
Острата атака може да бъде стопирана чрез комбинация от очни капки, които свиват зеницата, и медикаменти, които подпомагат намаляването на продукцията на очна течност. След нормализиране на вътреочното налягане може да се прибегне до оперативна интервенция, чрез която да се подпомогне изтичането на течността. 
 
Чрез редовни прегледи и гониоскопия може да се установи вероятността за получаване на остра глаукомна атака и да се предприемат превантивни мерки.
 
Не всички хора, страдащи от закритоъгълна глаукома, ще преживеят остра атака. Вместо това някои могат да развият хронична закритоъгълна глаукома. В този случай бавно се образуват белези между ириса и дренажната система и вътреочното налягане не се повишава, докато не се образува достатъчно фиброзна тъкан, която да покрие зоната. Ако пациентът се лекува с медикаменти като Пилокарпин, може да се предотврати остра атака, но хроничната форма на заболяването все още може да се развие.
 

Глаукома при нормално вътреочно налягане

Характеризира се с прогресивна увреда на оптичния нерв и загуба на зрение при статистически нормално вътреочно налягане (до 21 mmHg). Този вид глаукома се свързва с недостатъчното кръвооросяване на оптичния нерв, което води до смърт на клетките му.
 
При положение, че се знае малко малко за причините нормално вътреочно налягане да уврежда някои очи, повечето специалисти лекуват глаукомата с нормално налягане чрез намаляване на очното налягане колкото е възможно, използвайки медикаменти и хирургични интервенции.
 

Детска глаукома

Детската глаукома се дължи на вродена аномалия в положението на корена на ириса спрямо задната стена на роговицата, което възпрепятства филтриращата система на камерната течност. Това затруднява оттичането и вътреочното налягане се повишава. При детска глаукома очната ябълка и роговицата са патологично уголемени. Роговицата е помътнена, а зрението -нарушено, до липсващо. Най-често болестната картина се развива няколко месеца след раждането.
 
Най-ранните признаци са сълзотечение, страх от светлина (фотофобия). В следващите месеци очните ябълки застрашително се увеличават, фотофобията и сълзотечението се засилват, детето става много неспокойно. Роговицата постепенно загубва своята прозрачност поради оток.
 
Предната очна камера става дълбока, поради разтеглянето на предната част на окото, както и поради разкъсване на поддържащия апарат на лещата. Зеницата е широка. Понякога спонтанно или при незначителен удар настъпва перфорация на очната ябълка. Двуочна слепота се появява в първите години на живота.
 
При операция, предприета в ранен стадий на заболяването, в голям процент от случаите се запазва задоволително състояние на зрението. Операцията трябва да се извърши веднага след установяване на заболяването и при диаметър на роговицата не по-голям от 13-14 мм.


Вторична глаукома

Глаукома може да се развие и в резултат на травма на окото, тумор или напреднали форми на катаракта или диабет. Също така може да се причини от определени лекарства, като стероиди. Този вид глаукома може да бъде умерена или тежка. Видът лечение зависи дали глаукомата е откритоъгълна или закритоъгълна.