ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Причини и рискови фактори за възникване на глаукома

Глаукомата е група от невродегенеративни заболявания, които прогресиращо „открадват” зрението без предупреждение. В ранните стадии на заболяването може да няма никакви симптоми.
 
Загубата на зрението се причинява от увреждането на оптичния нерв. Този нерв действа като „електрически кабел с повече от милион жици”. Оптичният нерв е отговорен за пренасянето на зрителна информация от окото до мозъка. Поради увреждането някои сигнали не могат да достигнат до мозъка, което води до намаляване на зрението. Съществува остра и хронична глаукома.
 
В миналото се предполагаше, че високото вътреочно налягане е основната причина за увреждането на оптичния нерв. Въпреки че повишеното вътреочно налягане е рисков фактор, установено е, че други фактори също са включени, защото дори и хора с „нормални” нива на налягане могат да страдат от загуба на зрение, причинено от глаукома.
 
Все още не съществува лечение за глаукома. Все пак хирургическата намеса или медикаментозното лечение могат да забавят или превентират бъдещата загуба на зрението. Подходящата терапия зависи най-вече от вида глаукома. Ранното диагностициране е жизненоважно за стопиране на прогресията на заболяването.

При нелекувана или неконтролирана глаукома, засегнатият човек може да забележи намаляване на способността да вижда краищата на зрителното си поле (периферно виждане) и това е една от водещите причини за слепота в света. В света според статистиката боледуват над 67 милиона души, а у нас – между 70 – 80 хиляди. Над 7 милиона души в света са ослепели от глаукома.