ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Профилактика

Профилактиката при откритоъгълната глаукома е най-доброто лечение. Необходимо е да се правят поне веднъж годишно измервания на вътреочното налягане, които е хубаво да бъдат съчетани и с измерване на дебелината на роговицата, тъй като при по-дебела роговица може да се отчете невярно по-ниско вътреочното налягане и обратно - по-тънката роговица може погрешно да алармира за по-високо вътреочното налягане.
 
Лечението на глаукомата е симптоматично и цели снижаване на вътреочното налягане до нормални за съответния пациент стойностти. При откритоъгълната глаукома винаги се започва с медикаментозно лечение. То включва медикаменти, подобряващи отока на вътреочната течност (миотици), потискащи продукцията й (бета-блокери или карбоанхидразни инхибитори), простагландини и комбинирани. При веднъж развила се глаукома се провежда продължително и постоянно лечение за коригиране на вътреочното налягане в норма и предотвратяване на развитието й. При необходимост може да се направи и операция за допълнително подобряване на състоянието на окото.
 
Закритоъгълната глаукома от своя страна не протича така коварно, а често довежда до остри пристъпи. Субективните симптоми при това спешно състояние се изразяват в периодично намаляване на зрението, тежест и болка в окото, слепоочието и съответната половина на главата. Може да са налице и "цветни кръгове" при поглед към светлинен източник, вследствие на оток на роговицата (най-предната прозрачна част на окото), която може да изглежда като запотено стъкло. Болният може да чувства гадене, повръщане, колики и да се чувства отпаднал. Зеницата е широка, вяла и нереагираща на светлина.
 
Препоръчително е всеки човек над 40-годишна възраст да си направи първия профилактичен очен преглед за глаукома при специалист. Хората над 60 години трябва да ходят на профилактични прегледи на всеки 12 месеца.