ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Симптоми

Глаукомата често се нарича „тихият крадец на зрение”, защото повечето видове глаукома обикновено не причиняват болка и не предизвикват симптоми преди да възникне забележимата загуба на зрение.
 
По тази причина глаукомата често прогресира незабелязано, докато оптичният нерв не е вече необратимо увреден, успоредно с варираща степен на трайна загуба на зрението.
 
При острата закритоъгълна глаукома могат да се появят внезапно симптоми като замъглено виждане, поява на цветни кръгове около светлинни източници, интензивна болка в окото, гадене и повръщане. Ако Вие имате такива симптоми, препоръчително е веднага да се консултирате с очен специалист, за да могат да се предприемат съответните мерки за превенция на постоянна загуба на зрението.
 
В началото на хроничното заболяване зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените в зрението си, тъй като те настъпват бавно и той се приспособява към тях. С напредване на състоянието се появяват дефекти в периферното зрение. Въпреки че пациентът не ги осъзнава, тези дефекти могат да бъдат открити от офталмолога. Увреждането на зрителното поле е бавно, защото зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато пациентът долови загуба в зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий. Именно това прави глаукомата толкова коварна и опасна.
 
 
 
Нормално зрение                                      Картина през погледа на човек с глаукома