ГлаукомаПациентска организация ГлаукомаПовишено вътреочно наляганеСимптоми глаукомаНамалено периферно вижданеБолки в очитеСлепи петнаЗамъглено вижданезагуба на зрениетоОчен прегледНамалено зрениеСлепотаБезплатни прегледи глаукомаБезплатно глаукомаМесец глаукома
 
 

Устройство на окото

 
 
Външната обвивка на очната ябълка се нарича склера. Склерата е тънката, здрава и жилава защитна обвивка, която е т.нар. „бяла част на окото”.
 
Предната част на склерата се нарича роговица. Роговицата е чиста тъкан, през която слънчевите лъчи навлизат в окото. Роговицата е подобна на лещата на фотоапаратите, осигуряваща на окото слънчево-фокусирана светлина.
 
Оцветената част от окото се нарича ирис. Ирисът не определя само оцветката на очите и дали те ще са кафяви, зелени, сини и т.н., а функционира като блендата на фотоапарата. Ирисът съдържа мускули, които определят размера на зеницата, регулиращи по този начин количеството светлина, което да навлиза в окото.
 
Зеницата, която е чернооцветената част в центъра на ириса, се разширява и стеснява в зависимост от осветеността в околната среда. Когато осветеността е голяма, като например навън в един слънчев ден, ирисът свива зеницата и я прави да изглежда по-малка. Преминалата през отвора на зеницата светлина отива към ретината в задната част на окото. Ретината може да се сравни с филмовата лента на фотоапарат. Когато има малко или никаква светлина, ирисът разширява зеницата толкова, колкото може повече светлина да навлезе в окото.
 
Лещата, която се намира зад ириса, нагажда своята форма и дебелина с цел фокусиране на видяното изображение върху ретината. След това ретината пренася информацията за изображението към мозъка чрез нервни сигнали, изпратени по зрителния нерв. По този начин сигналите се преобразуват в мозъка във вид на „картина”.
 
Вътрешността на окото е изпълнена с течност. Субстанцията, подобна на гел, се нарича стъкловидна и запълва централната част на окото. Тази част е стъкловидното тяло.
 
Предната камера на окото е изградена от роговицата, ириса, зеницата и лещата. Изпълнена е с водниста течност, която облива роговицата и лещата и ги осигурява с кислород и други жизненоважни хранителни вещества. Течността също така осигурява нужното налягане за осигуряване на формата на окото. Това налягане се нарича вътреочно налягане. Поддържането на оптимално налягане в окото е много важно за протекцията на зрението. Измерването на вътреочното налягане е един от тестовете за установяване на глаукома.